Idealne marynaty do mięs z grilla – Poradnik Mistrza Wędlin

Lato w pełni, a to oznacza jedno – sezon grillowy! Jeśli szukacie inspiracji na soczyste i aromatyczne mięsa z grilla, to mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na najlepsze marynaty.

Klasyczna marynata ziołowa

Idealna do kurczaka, wieprzowiny i ryb

 

  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • czosnek,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz

 

Marynata miodowo-musztardowa

Najlepsza do kurczaka i wieprzowiny

 

  • miód,
  • musztarda Dijon,
  • sos sojowy,
  • czosnek,
  • sól, pieprz

 

Pikantna marynata w stylu BBQ

Świetna do wołowiny i wieprzowiny

 

  • keczup,
  • ocet jabłkowy,
  • brązowy cukier,
  • papryka wędzona,
  • ostra papryka,
  • czosnek,
  • sól, pieprz

 

Marynata asian style

Doskonale pasuje do kurczaka, wołowiny i wieprzowiny

 

  • sos sojowy,
  • olej sezamowy,
  • miód,
  • imbir,
  • czosnek,
  • płatki chili (opcjonalnie)

 

Marynata cytrusowa

Idealna do kurczaka, ryb i owoców morza

 

  • sok i skórka z pomarańczy,
  • sok i skórka z limonki,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • sól, pieprz

 

Marynata na bazie whisky

Świetna do wołowiny i wieprzowiny

 

  • whisky,
  • brązowy cukier,
  • sos sojowy,
  • czosnek,
  • cebula,
  • ketchup,
  • sos Worcestershire,
  • sól, pieprz

 

 

 

 

Powrót do listy
Powrót do listy