Czy można mieć alergię na mięso?
Mięso jest jednym z bardzo ważnych składników naszej diety - dostarcza nam białka zwierzęcego i żelaza. Zdaniem dietetyków mięso jest nam potrzebne, ale raczej w małych ilościach i nie każdy jego rodzaj. Niektórzy, mimo miłości do mięsa, muszą z niego zrezygnować ze względu na alergię. Jak często występuje alergia na mięso i skąd się wzięła?
Alergia na mięso – skąd się wzięła?
Mięso zawsze było zjadane przez nas bardzo chętnie, a w ostatnich latach jego spożycie znacznie wzrosło co oczywiście sprzyja częstszemu występowaniu alergii na ten produkt. Kurczaka i wołowinę uznaje się za główne źródła uczuleń. Ta przypadłość spotyka głównie dzieci i występuje raczej rzadko w porównaniu do innych alergii – jej częstotliwość występowania to około 0,3% populacji.
Co powoduje alergię na mięso?
Głównym czynnikiem powodującym uczulenie u człowieka są białka zawarte w mięsie, które podrażniają układ odpornościowy. Chodzi tutaj przede wszystkim o albuminy surowicze oraz immunoglobuliny. Reakcja alergiczna znacznie częściej występuje po spożyciu surowego mięsa niż tego przetworzonego. Alergia na wołowinę spotykana jest głównie u osób, które uczulone są na mleko krowie – to wszystko przez surowiczą albuminę wołową, która jest alergenem mleka znajdującym się także w mięsie wołowym.
Jakie są objawy alergii na mięso?
Objawy alergii na mięso niestety wcale nie są jednoznaczne. Związane są przede wszystkim z układem pokarmowym i skórą. Alergia na mięso może powodować wymioty, biegunkę, ból brzucha, wzdęcia, ataki astmy, atopowe zapalenie skóry, pokrzywkę czy wypryski skórne. Silne reakcje anafilaktyczne nie występują na szczęście często.
Skąd wiadomo, że jestem uczulony na mięso?
Najlepiej wykonać testy alergiczne krwi, które wykryją specyficzne przeciwciała IgE, które połączone z objawami klinicznymi potwierdzą uczulenie.