Alergia a nietolerancja pokarmowa – jaka jest różnica
Alergia a nietolerancja - często ze sobą mylone albo używane na zmianę. Jak rozpoznać alergię, a jak nietolerancję? Co je łączy, a co dzieli? Poznaj rodzaje nadwrażliwości pokarmowej i dowiedz się, jak zminimalizować ryzyko ich występowania.
Alergia pokarmowa – przyczyny i objawy
Alergia pokarmowa to nadwrażliwość wywołana spożyciem alergenu pokarmowego. System odpornościowy reaguje na białko będące alergenem. Uznaje je za „wroga” i postanawia zwalczyć. W rezultacie dochodzi do stanu zapalnego w organizmie. Reakcja potrafi być natychmiastowa, dlatego łatwo połączyć ją z przyczyną. Alergię może wywołać żywność pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Do najczęstszych alergenów zalicza się biało mleka krowiego, orzechy, jajka, owoce morza, ryby, cytrusy. Niezależnie od rozmiaru występującej alergii każda uczulona osoba powinna unikać składników, na które występuje jedna z poniższych reakcji.
Typowe objawy alergii pokarmowej:
- problemy z trawieniem i wchłanianiem pokarmu: ból brzucha, biegunka, zapalenie jelit,
- zaburzenia funkcjonowania układu oddechowego: nieżyt nosa, duszność,
- objawy skórne: skaza atopowa, pokrzywka
Nietolerancja pokarmowa – przyczyny i objawy
Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość niezwiązana z reakcją układu odpornościowego. Występuje częściej niż alergia i także wywołuje niepożądane reakcje. Najpopularniejszym przykładem nietolerancji jest nadwrażliwość na laktozę w wyniku niedoboru laktazy. To enzym, który rozkłada ją na cukry proste w jelicie cienkim.
Typowe objawy nietolerancji są zbliżone do alergii, ale mogą pojawić się później (nawet kilkanaście godzin po spożyciu) i utrzymywać się do kilku dni, dlatego czasami trudno jest znaleźć przyczynę problemu. Jednak są jeszcze dodatkowe objawy: złe samopoczucie, ból głowy, zmęczenie.
Choroby autoimmunologiczne
Równie często alergia i nietolerancja są mylone z chorobami autoimmunologicznymi. To schorzenia, w których układ odpornościowy atakuje własny organizm, wytwarzając przeciwciała przeciwko własnym komórkom. W grupie tych chorób znajdują się jednostki związane z układem pokarmowym, np. celiakia czy nieswoiste zapalenia jelit (zespół jelita nadwrażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna). Osoby cierpiące na chorobę układu odpornościowego związaną z układem pokarmowym powinny być pod stałą kontrolą lekarza i dietetyka oraz unikać pokarmów wywołujących zaostrzenie choroby.
Pamiętaj o zbilansowanej diecie
Kluczem do zdrowej diety jest jej zbilansowanie. Jeśli cierpisz na alergię lub nietolerancję żywieniową, pamiętaj, aby uzupełnić niedobory innymi składnikami. Dietę eliminacyjną najlepiej skonsultuj z lekarzem lub dietetykiem, z którymi wypracujesz podstawy świadomego odżywiania. Warto wiedzieć, że samodzielne wprowadzanie diety eliminacyjnej bez żadnych zaleceń, może przynieść odwrotny skutek od zaplanowanego. Dzisiaj dużo mówi się o diecie bezglutenowej, która jest w pełni zdrowa tylko dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.
Pamiętaj, że masz wpływ na występowanie nadwrażliwości pokarmowej. Przewlekły stres, brak snu i ruchu to czynniki zwiększające ryzyko alergii lub nietolerancji. Dlatego jeśli chcesz je zminimalizować, prowadź zdrowy styl życia, dodaj aktywność fizyczną do tygodniowego planu oraz świadomie wybieraj produkty spożywcze pozbawione ulepszaczy i szkodliwych substancji.