Co na kanapkę?
Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalne przekąski niż kanapki. Sprawdzą się w drodze, w pracy lub jako leniwy początek weekendu. Można je jeść nie tylko na śniadanie, ale również na lunch i kolację. Co położyć na ulubione pieczywo, żeby z jednej strony zaspokoić głód, a z drugiej - dostarczyć organizmowi porcji składników odżywczych? Poniżej garść inspiracji.
Solidna podstawa: pieczywo
Komponowanie kanapki zazwyczaj zaczyna się od wyboru pieczywa. Wartości odżywcze, chrupkość oraz smak zależą w ogromnej mierze od rodzaju mąki użytej do jego wypieku. Za najzdrowszy uznaje się tradycyjny, wypiekany na zakwasie chleb – pełnoziarnisty lub razowy. Na polskich stołach prym wciąż wiedzie pieczywo pszenne. Równie często sięgamy po bułki. Wybór jest ogromny: bagietki, ciabatty, grahamki, brioszki, bajgle… Warto próbować różnych wariantów, aż odkryjemy ulubiony.
Zdrowszy wybór
– grahamki: wypiekane z grubo mielonej mąki pszennej, dzięki czemu zawierają więcej witamin oraz błonnika (ułatwiającego utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi) i są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych kajzerek. Kanapka na bazie grahamki zapewni uczucie sytości na dłużej, nie powodując przy tym ospałości. Dodatkowym atutem tego rodzaju pieczywa jest fakt, że długo zachowuje świeżość.
– bułki z mąki orkiszowej: jeśli nie przepadasz za ciemnym pieczywem, a zwracasz uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu, bułki z mąki orkiszowej sprawdzą się idealnie. Wysoka zawartość witamin z grupy B oraz błonnik pozwolą Ci szybko zaspokoić głód, a równocześnie zadbać o zdrowe odżywianie.
Wędliny kanapkowe od TAKO
W TAKO wierzymy, że podstawą dobrej kanapki jest odpowiednio dobrana wędlina. Koniecznie o wysokiej mięsności, bez zbędnych konserwantów oraz polepszaczy smaku. Które produkty TAKO najlepiej sprawdzą się na kanapce? Oto kilka naszych propozycji:
– szynka luksusowa – idealne rozwiązanie dla miłośników tradycyjnych smaków. Główny składnik to szynka wieprzowa, dzięki czemu przypomina prawdziwą szynkową jak za dawnych lat. Nie zawiera glutenu.
– pieczeń z uda drobiowego – przygotowana wyłącznie z uda drobiowego, bez dodatku innych mięs. Sprawdzi się na zimno jako dodatek do kanapki, ale również na ciepło – w roli dania obiadowego.
– pasztet o smaku borowikowym – aromat leśnych grzybów i kremowa konsystencja odmienią Twoje kanapki. Szczególnie polecamy połączenie ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
– pasztet pieczony – wysokomięsny pasztet wieprzowy, z którego jesteśmy wyjątkowo dumni. Grubo rozdrobniony, doprawiony pieprzem i czosnkiem.
– krakowska parzona z zielonym pieprzem – wysoka mięsność i doskonały smak. Zadbaliśmy o to, by pieprz był idealnie wysuszony, dzięki czemu poza walorami smakowymi wprowadza do kanapek dodatkową fakturę – przyjemnie „strzela” pod zębami.