Idealne marynaty do mięs z grilla – Poradnik Mistrza Wędlin
Lato w pełni, a to oznacza jedno – sezon grillowy! Jeśli szukacie inspiracji na soczyste i aromatyczne mięsa z grilla, to mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na najlepsze marynaty.
Klasyczna marynata ziołowa
Idealna do kurczaka, wieprzowiny i ryb
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- czosnek,
- tymianek,
- rozmaryn,
- sól, pieprz
Marynata miodowo-musztardowa
Najlepsza do kurczaka i wieprzowiny
- miód,
- musztarda Dijon,
- sos sojowy,
- czosnek,
- sól, pieprz
Pikantna marynata w stylu BBQ
Świetna do wołowiny i wieprzowiny
- keczup,
- ocet jabłkowy,
- brązowy cukier,
- papryka wędzona,
- ostra papryka,
- czosnek,
- sól, pieprz
Marynata asian style
Doskonale pasuje do kurczaka, wołowiny i wieprzowiny
- sos sojowy,
- olej sezamowy,
- miód,
- imbir,
- czosnek,
- płatki chili (opcjonalnie)
Marynata cytrusowa
Idealna do kurczaka, ryb i owoców morza
- sok i skórka z pomarańczy,
- sok i skórka z limonki,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- sól, pieprz
Marynata na bazie whisky
Świetna do wołowiny i wieprzowiny
- whisky,
- brązowy cukier,
- sos sojowy,
- czosnek,
- cebula,
- ketchup,
- sos Worcestershire,
- sól, pieprz