W czym panierować mięso?
Tradycyjnie mięso panierujemy w bułce tartej - dzięki temu jest chrupiące i przyjemnie złociste. Jest jednak wiele innych, równie ciekawych opcji na panierkę. Poznajcie kilka z nich!
Dlaczego w ogóle zastępować bułkę tartą?
Dobre pytanie! Przecież mięso panierowane w bułce tartej to prawdziwy rarytas – chrupiąca panierka na zewnątrz, soczyste mięso w środku. Palce lizać! Niestety, nie każdy fan panierowanego schabowego zdaje sobie sprawę z kaloryczności tego dania. Mąka pszenna w połączeniu z grubą warstwą tłuszczu i mięso, mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz żołądek. Jedna łyżka bułki tartej to 30 kcal – głównie węglowodany oczyszczone. Chociaż wydawaćby się mogło, że taka ilość kilokalorii to nic, pamiętać należy, że bułka tarta wchłania tłuszcz, którego używamy do przyrządzenia potrawy. Dodatkowo, by panierka nie odpadła, mięso maczamy w jajku… Widzisz już, że to naprawdę potężny posiłek?
Przeczytaj również: Jak wybrać najlepszy schab na domowy obiad?
W czym panierować mięso?
Dla osób, które chcą odżywiać się trochę zdrowiej, przygtowaliśmy listę panierek, które mogą zastąpić z powodzeniem bułkę tartą.
-
Otręby
Brzmi podejrzanie? Otręby to jedna z opcji, która najbardziej przypominać to, co chcemy zastąpić. Podobnie jak bułka tarta, otręby posiadają duże ilości glutenu, a podczas smażenia wchłaniają sporo tłuszczu. Porównując je jednak do naszej tradycyjnej panierki, zawierają więcej korzystnych składników – są bogate w błonnik, żelazo, magnez czy cynk i potas.
-
Przyprawy i zioła
Panierować można nie tylko na chrupko! Przygotowując kurczaka lub rybę możesz śmiało wykorzystać aromatyczne zioła i przyprawy. Natrzyj nimi mięso, dodaj niewielką ilość oleju i usmaż na patelni. Pyszne danie gotowe!
-
Płatki zbożowe
Miało być zdrowo, więc jest! Wybierz te płatki, które najbardziej Ci odpowiadają. Płatki pszenne są delikatne w smaku i mogą nie przypomiać panierki z bułki tartej. W tym przypadku sprawdzą się bardziej płatki żytnie. Płatków używaj w całości lub po wcześniejszym zmieleniu.
Przeczytaj również: Czym przyprawiać mięso?
-
Kasza
Panierować w kaszy, ale jak? Różnego rodzaje kasze sprawdzą się przede wszystkim jako zamiennik bułki tartej w mielonych czy w pasztetach. Świetnie w tych wypadkach wypadnie kasza manna – jest drobna i swoją strukturą przypomina bułkę tartą. Pamiętaj, że przed dodaniem kaszy do masy mięsnej, należy ją ugotować i ostudzić. Zamiennikiem o neutralnym smaku będzie jednak kasza jaglana, która po ugotowaniu jest dosyć lepka i świetnie połączy składniki.
-
Orzechy i nasiona
Jeśli chodzi o panierkę, najczęściej wykorzystywane są migdały, orzechy włoskie, sezam oraz słonecznik i siemie lnianę. To naprawdę zachęcająca opcja – orzechy i nasiona bogate są w kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminy. Dla niektórych smaczniejsze niż bułka tarta!