5 pomysłów na smaczne i szybkie śniadania

Rano masz ochotę na coś dobrego, ale sam nie wiesz na co? Poznaj 5 pomysłów na smaczne i szybkie śniadania. To proste przepisy, które przygotujesz w kilka minut ze składników, które na pewno masz w domu.

Jajecznica z boczkiem i szparagami

Umyj szparagi, odłam końcówki, obierz. Potnij je na małe kawałki (jeśli są grube, przetnij je na pół) i podsmaż na patelnie. Gdy szparagi będą już miękkie, dodaj pokrojony w kosteczkę boczek i cebulkę. W miseczce wymieszaj jajka z przyprawami. Wylej je na patelnię. Mieszaj co chwilę, aż jajecznica uzyska odpowiednią konsystencję (np. lekko płynną lub mocno ściętą). Podawaj z grzankami.

Szakszuka

Na patelni podsmaż cebulkę i boczek lub kawałki kiełbaski. Dodaj pokrojoną na cienkie paski paprykę i liście szpinaku. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pomidory z puszki i całość przypraw solą, pieprzem, kuminem, papryką wędzoną, szczyptą chili i zamieszaj. Zostaw na ok. 5 minut, aby odparowała woda. Następnie na pomidory rozbij jajka, dodaj odrobinę soli i smaż pod przykryciem. Gdy jajka się zetną, odstaw z gazu. Przypraw szczypiorkiem. Szakszukę najlepiej jeść prosto z patelni.

Owsianka z owocami

Płatki owsiane ugotuj na mleku, mleku kokosowym z puszki lub na mleku roślinnym. Gdy zmiękną i wchłoną płyn, dodaj miód lub syrop klonowy (w zależności jak słodkie śniadania lubisz) i wymieszaj. Teraz czas na małe szaleństwo. Do owsianki dodaj owoce, na które masz ochotę, np. mrożone maliny lub wiśnie, jabłko, banana, borówki, pomarańczę. Zawsze idealnie sprawdzają się owoce sezonowe. Całość posyp płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub cynamonem. Gotowe!

Kanapki z twarożkiem

Aby kanapki faktycznie miały odpowiednią wartość, wybierz ciemne pieczywo razowe, które ma w sobie o wiele więcej błonnika i jest bardziej sycące niż zwykłe jasne. W miseczce wymieszaj twaróg półtłusty z odrobiną śmietany 18% (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji), z posiekanym szczypiorkiem i startą rzodkiewką. Dodaj sól i pieprz do smaku. Twarożek nakładamy na kromki chleba i dekorujemy plasterkami rzodkiewki.

Smoothie bananowo-kakaowe

Kilka sztuk daktyli zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 5 minut. Do blendera wlej pół szklanki wody, mleka lub mleka roślinnego. Dodaj banana, sparzone daktyle, łyżeczkę kakao, łyżkę masła orzechowego. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli smoothie jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody lub mleka. Możesz eksperymentować z proporcjami w zależności od swoich upodobań oraz dodać siemię lniane lub nasiona china.

Powrót do listy
Powrót do listy